

# The 6<sup>th</sup> Government-Private Forum on the Cleaner Energy Future Initiative for ASEAN (CEFIA)

23 July 2024
09:00 - 17:00 Bangkok Time (GMT +7)
The Sukosol Bangkok Hotel, Bangkok, Thailand

#### **BACKGROUND**

For decades, a wide variety of co-operative activities have been carried out in the energy field amongst ASEAN+3 (China, Japan and Korea) countries. Such activities have resulted in making significant contributions to enhancing energy efficiency and facilitating energy transitions. To further promote such efforts broadly in the ASEAN region, it is becoming increasingly important to deepen the knowledge, facilitate information exchange, and develop projects and programmes with policy design amongst ASEAN+3 countries through various activities, such as capacity-building programmes, international conferences and workshops, and joint feasibility studies and demonstration projects.

To achieve this, a new initiative named "Cleaner Energy Future Initiative for ASEAN" or "CEFIA" was proposed by Japan and welcomed by the ASEAN+3 Ministers on Energy at the 16<sup>th</sup> ASEAN+3 Meeting of Energy Ministers in Bangkok, Thailand on 5<sup>th</sup> September 2019. CEFIA serves as a platform to facilitate collaboration between public and private sectors in deployment of cleaner energy and decarbonisation technologies in the ASEAN region.

Under CEFIA, several Flagship Projects are undergoing. Flagship Projects are decarbonising projects implemented by private companies and organisations whose purpose is to showcase best practises of co-operation in technology deployment, in parallel with developing appropriate policy and institutional frameworks and mobilising public and private funding (governments, private sector and academia)

## 1<sup>st</sup> – 5<sup>th</sup> CEFIA GOVERNMENT-PRIVATE FORUM

- The 1<sup>st</sup> CEFIA Forum was hosted by the Department of Energy, Government of the Philippines on 27<sup>th</sup> November 2019 (held in Manila, Philippines). The forum held discussions on CEFIA's future action policies and its cooperation fields and explained specific cooperation projects.
- The 2<sup>nd</sup> CEFIA Forum was hosted by the Ministry of Energy of the Government of Thailand on 2<sup>nd</sup> February 2021 (web conference).

- The 3<sup>rd</sup> CEFIA Forum was hosted by the Energy Commission of the government of Malaysia on 21<sup>st</sup> February 2022 (web conference).
- The 4<sup>th</sup> CEFIA Forum on 16<sup>th</sup> February 2023 was hosted by the Department of Energy, Government of the Philippines, in cooperation with the Ministry of Economy, Trade and Industry (METI) of the Government of Japan, with the support from the ASEAN Centre for Energy (ACE). The CEFIA Forum took place back-to-back with the 17<sup>th</sup> ASEAN+3 NRE and EE&C Forum.
- The 5<sup>th</sup> CEFIA Forum was held as part of the ASEAN Energy Business Forum (AEBF) 2023 Programmes in Nusa Dua, Bali, Indonesia. AEBF is an annual energy conference & exhibition which is held in conjunction with the ASEAN Ministers on Energy Meeting (AMEM). The CEFIA Forum was hosted by the Ministry of Energy and Mineral Resources of Indonesia, in co-operation with the Ministry of Economy, Trade and Industry (METI) of the Government of Japan, with the support from the ASEAN Centre for Energy (ACE).

## 6<sup>th</sup> CEFIA GOVERNMENT-PRIVATE FORUM

The 6<sup>th</sup> CEFIA Forum will be held on 23<sup>th</sup> July 2024, hosted by the Department of Alternative Energy Development and Efficiency (DEDE) of Thailand, in cooperation with the Ministry of Economy, Trade and Industry (METI) of the Government of Japan, with the support from the ASEAN Centre for Energy (ACE). The CEFIA Forum take place back-to-back with the 18<sup>th</sup> ASEAN+3 NRE and EE&C Forum.

At the 6<sup>th</sup> CEFIA Forum, ASEAN+3 government officials, international organisations, universities, and private companies will gather to share progress on activities and discuss future activities aimed at energy transition towards a decarbonised energy system in the ASEAN region.

#### **TENTATIVE AGENDA**

Time (GMT+7)	Activity		
OPENING PLENARY			
MC: Ms. Krittayanee Jaipetch, Plan and Policy Analyst, DEDE of Thailand			
8:30 – 9:00 (30 min)	Registration		
9:00 – 9:05 (5 min)	Safety Briefing		
9:05 – 9:20 (15 min)	<ul> <li>Opening Remarks</li> <li>Mr. Wattanapong Kurovat, Director General, DEDE of Thailand as Host Country</li> <li>Mr. Kazuchika Iwata, State Minister of Economy, Trade and Industry of Japan</li> <li>Dr. Nuki Agya Utama, Executive Director, ASEAN Centre for Energy</li> </ul>		
9:20 – 9:25 (5 min)	Group Photo		

C	ESSION I. SETTING SCENE AND INTRODUCTION TO CELLA	
SESSION I: SETTING SCENE AND INTRODUCTION TO CEFIA		
MC: N	1s. Krittayanee Jaipetch, Plan and Policy Analyst, DEDE of Thailand	
This session will provide an overview of APAEC Phase II Achievements for the Energy Efficiency and Renewable Energy Programme Areas and Introduction of CEFIA and Highlight Its Activities		
9:25 – 9:35 (10 min)	Updates and Achievements of APAEC Phase II: 2021 - 2025	
	Mr. Christopher G. Zamora, Senior Head of APAEC Department, ACE	
9:35 – 9:45	Overview of CEFIA and Report for Fiscal Year 2023	
(10 min)	Mr. Hiroyuki Mitsui, Deputy Director, Global Environmental Affairs Office, METI	
SESSION	II: PROGRESS OF FLAGSHIP PROJECTS (FP) AND FUTURE ACTION	
Moderator: Ms.	Haruna Yoshizawa, Section Chief, Global Environmental Affairs Office, METI	
This session will focus on the key achievements of the existing CEFIA Flagship Projects, showcasing the latest decarbonization technologies being promoted in the ASEAN region		
9:45 – 9:55	Activities of RENKEI Control: Unique and Integrated Concept on Energy Management System for ASEAN Business Establishments	
9:45 – 9:55 (10 min)	Mr. Michihisa Suzuki, Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA)/Advanced Solution Division, Director of Energy Conservation Control, Azbil Corporation	
	Activities of Zero Energy Building	
9:55 – 10:05 (10 min)	<b>Mr. Katsuhiko Yamamoto,</b> Japanese Business Alliance for Smart Energy Worldwide (JASE-W) / International Cooperation Division Technical Expert, The Energy Conservation Center, Japan	
10:05 – 10:15	Energy Efficient Technologies in ASEAN Iron and Steel Industry (SteelEcosol)	
(10 min)	<b>Dr. Fumitaka Kato,</b> The Committee member for International Environmental Strategic Committee, Japan Iron and Steel Federation	
10:15 – 10:30 (15 min)	Q&A	
10:30 – 10:45 (15 min)	Coffee Break	
10:45 – 10:55	CO₂ Neutral Energy + Carbon Sink using Local Biomass	
(10min)	Mr. Shingo Numa, CEO, Forest Energy Inc.	
10:55 – 11:05 (10 min)	Carbon Neutrality solution: Healthy and Energy Efficient AC system for ASEAN market	
	Mr. Hiroyuki Tanaka, Daikin Industries, Ltd.	

11:05 – 11:15 (10 min)	Distributed by Renewable Energy  Mr. Toshiaki Matsumura, General Manager, Overseas Renewable Energy Business Team International Business Department, Kyudenko Corporation	
	Ms. Aoi Suzuki, Furukawa Battery	
11:15 – 11:30	Q&A	
(15 min)		
11:30 - 13:00	Lunch Break (Patummat Restaurant)	
(90 min)	Lanch break (Fatalililat Nestauralit)	

# SESSION III: EXPLORING EXISTING AND FUTURE DECARBONISATION TECHNOLOGIES IN ASEAN

Moderator: Ms. Dynta Trishana Munardy, Senior Officer of APAEC Department, ACE

This session will focus on proposed activities from new candidate CEFIA Flagship projects, showcasing the latest decarbonization technologies in the ASEAN region

13:00 – 13:10 (10 min)	Activities of Japan Hydrogen Association  Mr. Kenichiro Saitoh, Deputy Executive Director / General Manager of Project Department, Japan Hydrogen Association (JH2A)		
13:10 – 13:20 (10 min)	Development of Clean Fuel Ammonia Value Chain  Mr. Shunichiro Ueno, Deputy Secretary-General, Clean Fuel Ammonia Association (CFAA)		
13:20 – 13:30 (10 min)	e-F@ctory and SMKL (Smart Manufacturing Kaizen Level) for Digital Manufacturing, and Human Resources Development Activity in Thailand  Dr. Chaiyasit Kumtornkittikul, FA Center Division Manager, Mitsubishi Electric Factory Automation (Thailand)		
13:30 – 13:40 (10 min)	Activities of JETRO Bangkok in Promoting Carbon Neutrality Business  Mr. Eisuke Matsuura, Director of SME, Startup promotion Dept, JETRO Bangkok		
13:40 – 13:55 (15 min)	Q&A		

## **SESSION IV: PROGRESS OF CROSS-CUTTING FIELD AND FUTURE ACTION**

Moderator: Mr. Yojiro Sumitomo, Officer, Global Environmental Affairs Office, METI

This session will address how to mobilise public and private finance to visualise the impacts and accelerate advancing cleantech innovation and entrepreneurship development for climate action

	GHG Avoided Emissions Visualization	
13:55 – 14:05 (10 min)	Method and Introduction of Avoided Emissions Visualization	
	Mr. Kazuo Yonekawa, Chief, Panasonic Holdings Corporation	
	Accelerating Project Formulation through Financing Flagship Project	
14:05 – 14:20 (15 min)	<ul> <li>Accelerate Financing of Green Initiatives - Advisory of Energy Efficiency Savings Financing Program of DBP</li> </ul>	

	<ul> <li>Ms. Maria Teresita Lacerna, Legal Adviser and Lead, Sustainable Finance &amp; Green Development, ADFIAP</li> <li>DBP's Energy Efficiency Savings (E2SAVE) Financing Program</li> </ul>	
	Mr. Rustico Noli D. Cruz, Vice President and OIC, Program Development and Management Group, Development Bank of the Philippines (DBP)	
	ASEAN Accelerator: Global Cleantech Innovation Programme (GCIP) for ASEAN	
14:20 – 14:30 (10 min)	Status Update of JAIF Project Proposal titled Enhancement of Clean Energy Technology Ecosystem and Its Connectivity in ASEAN (ASEAN Accelerator)	
	<b>Dr. Zulfikar Yurnaidi</b> , Head of Energy Modelling and Policy Planning (MPP) and Energy Efficiency and Conservation (CEE) Department, ACE	
14:30 – 14:45 (15 min)	Q&A	
14:45 – 15:00 (15 min)	Coffee Break	

# SESSION V: ASEAN BEST PRACTICES AND CHALLENGES ON FINANCIAL INSTRUMENTS AND DE-RISKING MECHANISMS

Moderator: Dr. Zulfikar Yurnaidi, Head of MPP and CEE Departments, ACE

This session will take a deep dive into the financing, activity support, and risk mitigation methods that are important to accelerate the development and deployment of energy efficiency and clean energy in ASEAN

15:00 – 15:10 (10 min)	Regional Context and Initiatives on Financial Instruments and De- Risking Mechanisms  Ms. Mardika Firlina, Associate Officer of CEE Department, ACE		
15:10 – 15:50 (40 min)	Panel Discussion and Q&A Session		
	Financial Instruments and De-Risking Mechanisms for Energy Efficiency and Clean Energy Development in ASEAN		
	Panellist 1: Ms. Syafiqah Binti Hazmi, Assistant Director, Energy Commission of Malaysia		
	Panellist 2: Mr. Wisaruth Maethasith, Engineer, Professional Level, DEDE of Thailand		
	Panellist 3: Ms. Maria Teresita Lacerna, Legal Adviser and Lead, Sustainable Finance & Green Development, ADFIAP		
	Panellist 4: Ms. Haruna Yoshizawa, Section Chief, Global Environmental Affairs Office, METI		

# **SESSION VI: FURTHER ACTIVITIES OF CEFIA**

**Moderator: Mr. Norihiro Kimura,** Senior Negotiator for Climate Change, Global Environmental Affairs Office, METI

This session will provide an update on APAEC Post-2025 development and gather feedback from ASEAN Member Stated on the key challenges for accelerating energy transition towards a decarbonised energy system in ASEAN and the support needed from CEFIA project			
15:50 – 16:00 (10 min)	Development and Recommendations of APAEC Post-2025  Ms. Dynta Trishana Munardy, Senior Officer of APAEC Department, ACE		
16:00 – 16:30 (30 min)	verbally provide their insights for 3  AMS  1. Brunei Darussalam 2. Cambodia 3. Indonesia 4. Lao PDR 5. Malaysia Other Sectors  1. JASE-W 2. ADFIAP  Questions:  • Feedback and Input on Existin Initiatives • Proposed Topics for the Next Initiatives	presentatives and three private sectors to	
MC: Ms	FORUM WRAP-UP AND CLOSING  MC: Ms. Krittayanee Jaipetch, Plan and Policy Analyst, DEDE of Thailand		
16:30 – 16:35 (5 min)	Post Survey		
16:35 – 16:50 (15 min)	<ul> <li>Closing Remarks</li> <li>Mr. Norihiro Kimura, Senior Negotiator for Climate Change, METI Japan</li> <li>Mr. Christopher G. Zamora, Senior Manager of APAEC Department, ACE</li> <li>Ms. Apiradee Thammanomai, Director of Strategy and Planning Division, Thailand as Host Country</li> </ul>		
16:50 – 17:00 (10 min)	Group Photo for All Participants		